Het risico op een SOA verminderen

De enige manier om 100% zeker te weten dat je geen SOA op loopt is geen seks te hebben. Dit betekend dat als je wel neukt, je je moet afvragen op welke manier je het risico voor een infectie (of het doorgeven) van een SEO zo klein mogelijk kan maken. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor die je kunt gebruiken. Sommige hebben te maken met wie je seks hebt, andere methoden hangen af van de manier waarop je seks hebt. Kies de methode die het beste bij jou of je situatie past. Ze werken niet allemaal zomaar voor iedereen.

  • Laat je controleren op een SOA nadat je sex hebt gehad met een nieuwe partner. Als je iets hebt opgelopen, dan kan het wellicht mogelijk zijn om dit te behandelen voor er complicaties komen. Hoe eerder je weet dat je een SOA hebt opgelopen, hoe kleiner de kans is dat je zonder dat je het beseft de ziekte aan iemand anders door geeft.
     
  • Als je een stabiele relatie hebt en zowel jij als je partner hebben beiden geen andere seksuele partner, dan kun je een SOA test ondergaan. Indien jullie beiden geen SOA hebben, dan kun je overwegen onveilige seks met elkaar te hebben. Overleg met een doctor is wel noodzakelijk, omdat er soms extra tests nodig zijn.
     
  • Als je vaak seks hebt met verschillende personen of je veranderd nog wel eens van partner, dan is een manier om het risico van een SOA te beperken aan aantal partners te verminderen. Met hoe meer partners je seks hebt, hoe groter de kans is dat een van deze partners een SOA heeft.
     
  • Kijk vooral uit als je seks hebt met mensen die je nauwelijks kent. Je weet nooit of ze recent zijn gecheckt op een SOA
     
  • Tenzij je er zeker van bent dat je partner en jij geen SOA hebben (bv door een SOA check), gebruik altijd veilige seks

Suggesties voor veilige seks

Veilige seks betekend dat je geen enkele lichaamsvloeistoffen van je partner (bloed, sperma en vaginale vloeistoffen) in je lichaam laat komen en andersom. Dit kan ook betekenen dat je vermijd contact te hebben met onderdelen van het lichaam die infecties kunnen veroorzaken (zoals herpes zweren of wratten). Met enkele vormen van seks kun je uitwisseling van lichaams vloeistoffen vermijden, bijvoorbeeld door massage of masturbatie. Orale seks geeft een kleinere kans op SOA's. Heb je orale seks, dan kun je de kans op een infectie verlagen door je aan de volgende regels te houden:

  • Gebruik condooms (er zijn er ook met smaken te verkrijgen)
  • Vermijd sperma of bloed in je mond
  • Vermijd orale seks (bv beffen of rimmen) als je zweren in je mond hebt of bloedend tandvlees (poets je tanden ook niet vlak voor de orale seks)
  • Als je last hebt van koortsblaasjes, geef je partner dan geen orale seks (koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes virus).

Als je vaginaal of anaal seksueel verkeer hebt, gebruik dan een condoom. Deze zorgen er ook voor dat er geen zwangerschap kan ontstaan. Je kunt condooms in zeer grote verscheidenheid krijgen. Ook zijn er speciale condooms die geen alergische reacties veroorzaken, voor het geval als je huid reacties geeft of je latex oncomfortabel vind.

Condoom gebuik

  • Gebruik altijd een goede kwaliteit condoom. Kijk altijd naar de datum op de verpakking. Open de verpakking voorzichtig en kijk uit met ringen of lange nagels. deze kunnen het condoom beschadigen. Kijk aan welke kant je het condoom moet uitrollen.
  • Het is zeer belangrijk het condoom de volledige duur van de seks te gebruiken. Doe het condoom om voor de penis in contact komt met de vagina of anus en alleen als deze in erectie is. Rol het condoom niet af voor deze om de penis zit.
  • Knijp het uiteinde van het condoom bij elkaar tussen je vingers zodat er geen lucht in komt en er een reservoiretje is voor de sperma.
  • Rol het condoom voorzichtig helemaal naar beneden. Lukt het de eerste keer niet, gooi het condoom dan weg en probeer het nog een keer.
  • Gebruik een glijmiddel op waterbasis. Dit is essentieel voor anaal verkeer. Smeer het aan de buitenkant van het condoom. Het glijmiddel maakt het anaal verkeer comfortabeler en zorgt ervoor dat het condoon niet gaat scheuren. Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis!
  • Trek de penis onmiddelijk terug na de ejaculatie. Hou het condoom vast om je penis zodat er geen sperma kan worden gemorst. Haal het condoom daarna voorzichtig van de penis.
  • Je kunt een condoom maar 1 keer gebruiken. Als je nog een keer seks wil hebben, gebruik dan een nieuw condoom. Spoel een condoom niet weg door het toilet, maar wikkel het in papier en gooi het in een vuilnisbak.

Condooms zijn overal verkrijgbaar. Zorg dat je ze altijd bij je hebt als een no-brainer. Dit is de beste manier om veilige seks te hebben.